Visa riskerna

Hitta oss på kartan

Få människor kommer ihåg en enda mening de hörde igår. Ändå är orden norm vid utbildning. Grundaren av visualiseringsbolaget Nodd AB, Johan Lundell, menar att ord kväver komplex kunskap och skapar motsvarigheter till ”kartor”, istället för ordrika ”vägbeskrivningar” för information om risker. ”När människor ger mig en instruktion tror de att jag kommer byta ordet ”vänster” till en vänsterskylt och ”höger” till en högerskylt, men då blir det inte en karta; då blir kinesiska”, säger han och menar att det lätt blir för mycket ikoner istället för att man ser mönster och lättare kan ta till sig komplex informationen. Dessutom menar att han information behöver beskrivas så att den är lätt att komma ihåg för tekniker och underentreprenörer. Han vill se att skyddsbranschen utvecklas snabbare av en potent motsvarighet till orienteringskartor och musikernas noter, samt gemensamma standarder för visualisering av skyddsrelaterade data.

Johan Lundell arbetar för närvarande med Vattenfall Services för visualisering av risker och skydd kring elektricitet och har bland annat arbetat med Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Forsmarks Kraftgrupp med visualisering av skyddsrelaterade frågor.

 

Talare: Johan Lundell som gärna utmanar med glimten i ögat;  grundare av det innovationstävlingsvinnande visualiseringsbolaget Nodd AB
Scen 2