Karin vill prata mer om vikten av samverkan i säkerhetsbranschen

Karin Johannesen är ett välkänt namn i branschen, med sin långa erfarenhet av offentliga såväl som privata verksamheter. I sin roll som säkerhetschef för Stockholms stad är hon en del av ansvaret för säkerheten i Sveriges största kommun. För henne är kommunikation och samverkan nyckeln till en säker stad.

Karin Johannesen säger att hon snubblade in i säkerhetsbranschen av en slump och att mycket har utvecklats sedan hon jobbade som dörrvakt för drygt 25 år sedan. Idag är hon säkerhetschef på stadsledningskontoret på Stockholms stad och i sin roll ansvarar Karin för säkerheten i staden med drygt 44 000 anställda och 975 500 invånare. Karin och den enhet hon tillhör leds av en säkerhetsdirektör och de har ett brett uppdrag med allt från beredskap till civilt försvar och säkerhetsskydd.

– Jag brukar säga att det som sker i tunnelbanan är inte vi först på, men allt annat är vi nästan först på, tillsammans med berörda parter. När saker sker i det geografiska området Stockholm berör det oss på ett eller annat sätt och beroende på vad det handlar om så krävs det någon sorts hantering.

Karin pratar gärna om samverkan och kommunikation. Om hur viktigt det är och varför det spelar roll. Hon vill att samverkan ska vara självklart inom hennes bransch och att uppnå det är en av hennes största utmaningar på jobbet. För när hon och hennes kollegor lyckas med kommunikationen, så blir samarbetet enklare och återhämtningen mycket snabbare.

– Mina största utmaningar är att få folk att faktiskt samverka på riktigt och inte bara säga att de samverkar. Det gäller både internt och externt. Att gå den där extra milen för att få samverkan att fungera lönar sig alltid i slutändan.

Karin tror att många förstår att det är viktigt, men när agendan är full med saker att göra så är det lätt att glömma bort. Hon tror att tanken finns där, men att det inte alltid når hela vägen fram. Karin har erfarenhet av bristande kommunikation både små och stora organisationer, så det är inte alltid organisationens storlek som spelar roll.

– När man är stressad och pressad på jobbet, vare sig man är polis eller annan myndighet så tror jag att det ibland är lätt att falla till föga och göra det 90% bra. Om man orkar göra det 101% bra så vet man att det kommer löna sig i slutändan.

Det är mjuka värden som Karin ser fram emot att diskutera på Skydd i höst. Hon ser fram emot att ta del av framgångshistorier från aktörer i branschen och nätverka med branschkollegor. Nätverkandet återkommer som ett önskemål även här, att faktiskt nå fram till varandra och utbyta erfarenheter. Karin tror att situationen i Ukraina kommer vara ett av många viktiga ämnen att diskutera, tillsammans med valet.

– I oktober har vi precis haft ett val och då tror jag att det civila försvaret är viktigt. Jag tror även vi kommer att behöva prata om otillåten påverkan. Hur värjer vi oss från fake news och att grov organiserad brottslighet etablerar sig i stora företag?