Joseph Nugent

Fler kameror har ökat säkerhet i New Yorks tunnelbana

Fler kameror har ökat säkerhet i New Yorks tunnelbana

Under 37 år har han bidragit till ökad trygghet i New Yorks tunnelbana och bussar. Joseph Nugent är huvudtalare på Persontrafik, och berättar hur man i New Yorks tunnelbana har minskat den allvarliga brottsligheten med över 60 procent sedan 1997.

Med ett förflutet som polis inom New York Police Department, NYPD, hade Joseph Nugent rätt bakgrund för att bli ansvarig för sambandsfrågor mellan New York City Transit och NYPD. Närmare bestämt jobbar han med säkerheten i tunnelbanan och på alla bussar. Före pandemin reste 8 miljoner människor per år med de två färdsätten, och Joseph Nugent hoppas att man ska komma tillbaka till de siffrorna så småningom.

Säkerheten – både faktiskt och upplevd – har stärkts i tunnelbanan och på bussar för varje år. Ett långsiktigt projekt har varit att öka mängder övervakningskameror. Det är först nyligen som samtliga 472 tunnelbanestationer har fått kameror.

– Det har varit en effektiv åtgärd som burit frukt. Till exempel kan vi fånga brottslingar på bild och genast skicka ut foton till alla polisers mobiler. Många har gripits till följd av detta. Det skickar ett tydligt budskap: ”Vi kommer att ta dig.”, säger Joseph Nugent.

Kamerorna är både synliga och dolda. De synliga vandaliseras med jämna mellanrum, men då fångas brotten av de dolda.

– De synliga kamerorna får människor att känna sig trygga, men vi visar inte alla våra kort, så att säga.

Andelen av alla brott i New York som begås i tunnelbanan är cirka 1 procent. 1997 var antalet allvarliga brott i tunnelbanan 17,04 per dag. Sådana brott är till exempel ofredande, misshandel, rån och mord. 2019 (före pandemin) var siffran nere i 6,4 per dag. Antalet personrån som skedde i tunnelbanan första halvåret 1997 var 1 046. Under samma period i år skedde 305 rån.

Säkerhet handlar inte bara om att förebygga brott, utan också om att skapa trygghet för alla de resenärer som sköter sig. Därför är det bland annat nolltolerans mot nedskräpning och klotter i tunnelbanan och bussarna i New York. Graffiti tvättas bort inom ett dygn.

– På det viset förmedlas en känsla av att någon är ansvarig, att någon bryr sig, säger Joseph Nugent.

Att hålla bussar och tåg rena, använda kameror, låta personalen synas ordentligt, se till att alla betalar för sin resa och göra resenärerna delaktiga i säkerhetsarbetet är de viktigaste inslagen i en tryggare kollektivtrafik, enligt Joseph Nugent:

– Det finns inget magiskt plåster som fixar allt, men många åtgärder tillsammans ger resultat.

Joseph Nugents bästa säkerhetstips:

  1. Kameror. ”Ni svenskar borde vara med positivt inställda till säkerhetskameror. De hotar inte den personliga integriteten, utan minskar brottsligheten.”
  2. Ha närvarande och synlig personal, gärna i fluorescerande västar.
  3. Bekämpa graffiti och nedskräpning. Det förstärker känslan av trygghet för resenärerna, och visar att brott inte lönar sig.
  4. Hindra plankning (enforce the fare). ”Då kommer många av era problem att hållas utanför kollektivtrafiken.”
  5. Engagera resenärerna. Gör det lätt för dem att rapportera otrygghet och brott. ”I USA uppmanar vi: See something – Say something.”